fbpx

Què és el test A/B, per a què i quan fer-lo servir?

Test A/B

A l’hora de fer un disseny corporatiu, normalment pensem en més d’una versió. Decidir quina utilitzarem i pot funcionar millor no és tan fàcil, però hi ha maneres de saber quina arriba més als potencials clients. Estem parlant del test A/B, però què és el test A/B? T’ho expliquem.

Què és el test A/B?

El test A/B és una eina que s’utilitza per posar a prova dues versions d’una pàgina web, aplicació o element de màrqueting. L’objectiu d’aquest experiment és saber quina aconsegueix una taxa de conversió més gran. Quan parlem de conversió, no sempre hem de referir-nos al mateix, i és que cada negoci tindrà els seus propis objectius.

Una botiga online busca que la gent compri; una ONG, que els usuaris deixin les seves dades i participin en la causa, i una agència de viatges buscarà que els clients reservin un nou viatge. En definitiva, el test A/B serveix per saber quina variant d’un element assoleix millor la seva meta.

La prova es farà amb usuaris que no saben que es tracta d’un experiment. Algunes persones veuran la versió original de la pàgina o aplicació i a altres se’ls hi mostrarà una variant amb modificacions.

Quan i fins quan s’aplica el test A/B?

La resposta és molt simple. Pots posar en pràctica el test A/B quan vulguis comprovar si un canvi funcionaria en la teva pàgina o en un element de màrqueting de la teva empresa. Ara bé, quant de temps ha de durar l’experiment? Això dependrà de quantes persones accedeixin cada dia al contingut. Al cap i a la fi, no podràs arribar a una conclusió fiable si no tens suficients respostes.

Però es pot interrompre la prova abans d’arribar al nombre de respostes previst? Fer-ho seria vàlid en els casos en queè hi ha molta diferència des d’un principi. Podríem considerar que en aquesta situació és evident si una modificació funciona o no.

Què s’ha de considerar?

Hi ha un factor important que has de tenir sempre present a l’hora de realitzar un test A/B. Es tracta de que només pots variar un element cada vegada. Si fas moltes modificacions i els resultats van a favor de la variant modificada, sabràs que és una bona versió però no què és el que ha agradat als usuaris. Per això és millor que vagis aplicant els canvis d’un en un.

Per altra banda, has de ser pacient. El test haurà d’estar disponible durant suficient temps per arribar a ser fiable. Si vols resultats ja, pot passar que aquests no siguin representatius de la realitat. Pots trobar-te també amb què la prova no arribi a una conclusió fiable. En aquests casos, la causa pot ser simplement que l’element modificat passa desapercebut. Si és així, sempre tens l’opció de fer canvis més grans.

Ara ja coneixes què és el test A/B, una eina molt útil a l’hora de dissenyar la teva pàgina o una campanya de màrqueting. Només has de ser pacient i anar decidint quins canvis vols posar a prova en cada moment.

Write a comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada